Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Karbantartás

A rendszeresen, szakszerűen karbantartott fűrészlapok hosszú ideig képesek jól, megbízhatóan teljesíteni.

Kollégáink, a beérkezett fűrészlapokat egy állapotfelmérés után, at itt megállapított hiányosságok alapján és az ügyfél kéréseit szem előtt tartva szervizelik. Igyekszünk minél több, a felhasználásra vonatkozó adatot begyűjteni, mint például a feldolgozott fa fajtája, a gyártott termék, stb., hogy a lapok paramétereit az optimális tartományban tarthassuk.

 

Keskeny faipari fűrészlapok (8 - 50 mm szélesség)

keskeny lapok végtelenítéseVégtelenítés

A keskeny fűrészlapok végtelenítése tompahegesztéssel történik, melynek előnye, hogy hegesztéskor nem használunk hozaganyagot ezért az anyag tulajdonságai csak minimális mértékben változnak a folyamat során.

Hegesztés után a varratot lágyítjuk majd lemunkáljuk, hogy a szalag homogén legyen.

Fontos megjegyezni, hogy a tehnológiából következik, hogy minden végtelenítés/újravégtelenítés során a szalag rövidül. Ilyen esetben a kollégáink felveszik önökkel a kapcsolatot, hogy megtudjuk a fűrészgépére felhelyezhető legrövidebb lap hosszát.

 

Fűrészlap élezéseÉlezés és terpesztés

A karbantartási munkák között a leggyakoribb teendő az élezés. Gyakorlatilag minden munkaciklus után a fűrészlapokat meg kell köszörülni, hogy az élek újra tökéletesek legyenek. Üzemünkben nedves / emulziós CNC vezérlésű gépeket használunk, hogy szinte bármilyen alakú fogakat megköszörülhessünk anélkül hogy az acélt megégessük.

Néhány élezés után a szalagokat újra kell hajtogatni, hogy a vágási rés ismét megfelelő legyen.

 

Széles faipari fűrészlapok (60 mm szélességtől)

A széles lapok gyártása és karbantartása is jelentősen különbözik a keskeny fűrészlapokétól. Itt megjelenik a hengerlés, a síkegyengetés és fogak kikészítéséhez tartozó több művelet is, mint a duzzasztás, stellitezés és az egalizálás. 

hengerlés Hengerlés

A nagy szalagfűrészgépek kerekei egy precízen elkészített, köszörült futófelülettel rendelkeznek. Ez lehet sík is, de a legtöbb esetben valamilyen ív van a kerekek felületében.

A hengerlés célja, hogy a kerék ívéhez tartozó feszültséget vigyünk a fűrészlapba, hogy az stabilan fusson a fűrészgépen. A hengerlés hiánya illetve minősége nagyban befolyásolja a fűrészlapok tejesítő képességét és élettartamát is.

 

Síkegyengetés

Az egyenes vágás alapja. Használat során a fűrészlapokat nagyon sok erőhatás éri (csomók átvágása, fűrészpor vagy szilánk kerül a kerék és a lap köze, stb...) amitől a fűrészlapon kissebb nagyobb hibák, dudorok, jelennek meg, amelyeket ki kell javítani.

Egy olyan fűrészlap amelyik nem sík, nem áll egyenesen a vágási résben ezért nem tud nagy sebességgel egyenesen vágni. A nálunk gyártott és karbantartott fűrészlapok síktól való eltérésének megengedett legnagyobb értéke 0,02 mm.

A hengerlést és síkegyengetést lehet manuálisan egy hengerlő padon, hengerlő géppel és kalapáccsal végezni de léteznek automata hengerlő és síkegyengető központok is, mint a nálunk üzemelő ISELI RZ-1 és Mecomat 391 típusú gépek.

 

Duzzasztás

A duzzasztás a fog kikészítés egy nagyon gyakran alkalmazott módja. A széles fűrészlapokon mára már szinte teljesen leváltotta a klasszikus terpesztést. Nagy előnye terpesztéshez képest, hogy a szalagon sokkal kevesebb fogra van szükség ugyanolyan vagy jobb teljesítmény eléréséhez és az éltartósság is jobb. A folyamat lényege, hogy a fűrészlap fogait egy excenteres préseléssel a homllokán megnyomjuk amitől az kiszélesedik és meg is keményszik.

Bár a duzzasztást 2-5 élezés után meg kell ismételni, alacsony költsége miatt nagyon kedvelt a szennyezett fa vágásakor ahol a fűrészlap elvesztése relatív gyakori, mert sok a kő vagy fém a fában amitől a fogak kitörhetnek.

 

Stellitezés és egalizálás

Az ipari fűrészlapok legynagyobb része ilyen fogakkal készül. A stellit egy speciális ötvözet, mely az acélnál lényegesen keményebb, elenáll a fában található korrózív anyagoknak, de köszörüléséhez nincs szükség gyémánt szerszámokra.

Az így készült fűrészlapok éltartóssága nagyon jó, stellitezéstől stellitezésig sokszor élezhető és a vágott fa felület is szép, egyenletes. 

A stellit beültetése történhet kontakt hegesztéssel vagy plazma hegesztéssel is. Beültetés után a fűrészlapok meg kell élezni és a fogak oldalait is köszörülni (egalizálni) kell. Az egalizálás során állítjuk be a fogak oldalsó szögeit és szimetriáját is.